Kilka uniwersalnych wskazówek – każda gospodyni musi je znać. W jaki sposób przyrządzić zupę aby wyszła przepysznie.

Gotujesz bulion z kości? Kwadrans przed tym wrzuć do wody plaster twardego, żółtego sera. Sposób na pożywniejszą zupę: dodaj 1, 2 łyżki mąki (tylko wtedy jeśli nie dodajesz ziemniaków). Jeśli przesoliłaś zupę wrzuć na chwilę surowego ziemniaka: on wchłonie nadmiar soli.

Wywar będzie klarowny tylko wtedy, jeśli będziemy usuwać szum (powstałą pianę) i tłuszcz. Jeśli przegapiłaś moment na usunięcie szumu wystarczy że dodasz szklankę zimnej wody, po chwili piana pojawi się ponownie.

Wiele tajemnic dotyczących gotowania przekazują nam nasze mamy i babcie, dlatego warto uważnie ich słuchać, a następnie dzielić się z innymi. Każda z Pań ma swoje patenty na pyszną zupę, nie ukrywajcie się, piszcie jakie rady macie dla innych gospodyń!

Tym bardziej, że rodzajów zup jest tak wiele: rosół, pomidorowa, ogórkowa, barszcz ukraiński i biały, jarzynowa, brokułowa, z soczewicą… Aż się może zakręcić w głowie!

Czytaj dalej