Gotujesz bulion z kości? Kwadrans przed tym wrzuć do wody plaster twardego, żółtego sera. Sposób na pożywniejszą zupę: dodaj 1, 2 łyżki mąki (tylko wtedy jeśli nie dodajesz ziemniaków). Jeśli przesoliłaś zupę wrzuć na chwilę surowego ziemniaka: on wchłonie nadmiar soli.
Wywar będzie klarowny tylko wtedy, jeśli będziemy usuwać szum (powstałą pianę) i tłuszcz. Jeśli przegapiłaś moment na usunięcie szumu wystarczy że dodasz szklankę zimnej wody, po chwili piana pojawi się ponownie.
Wiele tajemnic dotyczących gotowania przekazują nam nasze mamy i babcie, dlatego warto uważnie ich słuchać, a następnie dzielić się z innymi. Każda z Pań ma swoje patenty na pyszną zupę, nie ukrywajcie się, piszcie jakie rady macie dla innych gospodyń!