W końcu zaczniesz chudnąć. Sycąca i rozgrzewająca zupa z kurczaka spalająca tłuszcz.

Gdy nadchodzą chłodniejsze jesienne wieczory, zarówno dorośli jak i dzieci chętnie zjedzą sycącą i rozgrzewającą zupę.

Warto skorzystać nie tylko z tradycyjnych polskich przepisów, ale sięgnąć np. do bogactwa kuchni bułgarskiej z której zasobów pochodzi poniższy przepis na aromatyczną zupę z kurczaka i warzyw.

Składniki:

  • 60 dkg kurczaka (np. ćwiartki lub innej części rosołowej)
  • 1 cebula
  • 1 papryka (najlepiej czerwona)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 60 g makaronu (suchego)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 20 ml oleju
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania bułgarskiej zupy z kurczakiem:

Umyj mięso, zalej ok. 2 litrami wody, dodaj pokrojony seler. Poczekaj aż woda zawrze i zbierz szumowiny (piankę. która zbierze się na powierzchni. Następnie wrzuć do garnka ziele angielskie i dodaj nieco soli. Gotuj ok. 40 minut do miękkości mięsa.

W  międzyczasie ostrugaj marchewkę i ziemniaki. Marchew pokrój w półplasterki, a ziemniaki w kostkę. Cebulę skrój w piórka. Po oczyszczeniu papryki z pestek pokrój ją na paski.

Rozgrzej na patelni olej, wrzuć cebulę i smaż aż się zeszkli. Następne dodaj marchew, smaż kilka minut. Na końcu dorzuć paprykę i duś jeszcze moment. Podczas gdy warzywa się smażą, oddziel mięso z rosołu od kości. Dodaj je do warzyw i smaż jeszcze chwilę z nimi.

Podgrzej bulion, gdy będzie gorący dodaj do niego ziemniaki i gotuj aż będą półmiękkie. Dodaj wtedy do garnka makaron, a następnie podsmażone warzywa z mięsem.

Do miski wbij żółtko, dodaj mąkę i śmietanę, Wymieszaj i dodaj do masy kilka łyżek gorącego bulionu, ponownie wymieszaj. Wlej mieszankę do zupy i mieszaj, by żółtko się nie ścięło. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz też dorzucić nieco wędzonej papryki.

Zupa jest teraz gotowa do podania.