Warto skorzystać nie tylko z tradycyjnych polskich przepisów, ale sięgnąć np. do bogactwa kuchni bułgarskiej z której zasobów pochodzi poniższy przepis na aromatyczną zupę z kurczaka i warzyw.
Umyj mięso, zalej ok. 2 litrami wody, dodaj pokrojony seler. Poczekaj aż woda zawrze i zbierz szumowiny (piankę. która zbierze się na powierzchni. Następnie wrzuć do garnka ziele angielskie i dodaj nieco soli. Gotuj ok. 40 minut do miękkości mięsa.
W międzyczasie ostrugaj marchewkę i ziemniaki. Marchew pokrój w półplasterki, a ziemniaki w kostkę. Cebulę skrój w piórka. Po oczyszczeniu papryki z pestek pokrój ją na paski.
Rozgrzej na patelni olej, wrzuć cebulę i smaż aż się zeszkli. Następne dodaj marchew, smaż kilka minut. Na końcu dorzuć paprykę i duś jeszcze moment. Podczas gdy warzywa się smażą, oddziel mięso z rosołu od kości. Dodaj je do warzyw i smaż jeszcze chwilę z nimi.
Do miski wbij żółtko, dodaj mąkę i śmietanę, Wymieszaj i dodaj do masy kilka łyżek gorącego bulionu, ponownie wymieszaj. Wlej mieszankę do zupy i mieszaj, by żółtko się nie ścięło. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz też dorzucić nieco wędzonej papryki.