Oto 17 źródeł magnezu zalecanych przez lekarzy – Nie warto bagatelizować niedoboru magnezu w organizmie.

Aby oddalić ryzyko dolegliwości związanych z niedoborem magnezu, należy przede wszystkim wzbogacić swoją dietę o odpowiednie produkty. Na szczęście, istnieje wiele łatwo dostępnych artykułów, które stanowią znakomite źródło dobrze przyswajalnego magnezu.

Będąc na zakupach w supermarkecie czy osiedlowym sklepie z warzywami, do zakupów koniecznie trzeba dołączyć zielone warzywa. Jarzyny takie jak szpinak, brukselka czy kapusta chińska, a także brokuły bądź sałata rzymska, spożywane na przykład w sałatce czy zupie, doskonale uzupełnią naszą dietę o drogocenny magnez.

Świetnym wyborem będą też coraz bardziej popularny jarmuż, kiełki pszeniczne, a także rozmaite owoce – truskawki, banany czy jagody to sposób na znakomitą i zdrową przekąskę.

Na wyciągnięcie ręki dostępnych jest również wiele innych smacznych i bogatych w magnez produktów. Owoce awokado, kakao (gorzkie, surowe ziarna lub proszek) czy rozmaite orzechy i nasiona – np. migdały, orzech nerkowca czy nasiona słonecznika – będą świetnym dodatkiem do diety.

Wysokie stężenie magnezu znajdziemy również w dyni i jej pestkach oraz rozmaitych przyprawach, np. koprze, pietruszce, gorczycy czy kminku. Dobrym źródłem magnezu, a także innych drogocennych składników, są ryby, które również powinny cyklicznie pojawiać się na naszym stole.

Jaką ilość magnezu powinniśmy przyjmować z pożywieniem?