Palce lizać – Pieczone ziemniaczki ze złocistą chrupiącą skórką. A to wszystko dzięki tej marynacie.

Ziemniaki są podstawą wielu potraw polskiej kuchni. Gotujemy je, smażymy i pieczemy, dodajemy do kopytek i robimy z nich farsz na pierogi. Ziemniaki są łatwo dostępne, tanie, a do tego naprawdę zdrowe.

Stanowią bogate źródło fosforu, witaminy C, łatwo przyswajalnych węglowodanów, ale również białka. Poza tym wcale nie są wysokokaloryczne. W 100 gramach ziemniaków znajduje się jedynie 70 kcal. Powodów, aby po nie sięgać jest więc bardzo wiele.

Warto wypróbować więc kolejny nowy przepis na pyszne, aromatyczne ziemniaczki pieczone, z cudownie chrupiącą skórką i aksamitnym wnętrzem. Sekretem dania jest pikantna, pełna smaku marynata.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (wyszorowanych, nie obranych)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju( np. rzepakowego)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 3 łyżki ulubionej musztardy
  • 5 ząbków czosnku(przeciśnięte przez praskę)
  • zioła: oregano, majeranek, kminek
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach na półtwardo. Odlej i poczekaj aż ostygną. Następnie pokrój je w ćwiartki albo ósemki, w zależności od wielkości. Przygotuj marynatę – połącz wszystkie składniki w miseczce, wymieszaj rózgą kuchenną. Wlej marynatę do miski z pokrojonymi ziemniakami, upewnij się, że wszystkie cząstki ziemniaków są nią równomiernie pokryte.

Nasmaruj naczynie żaroodporne albo foremkę do pieczenia masłem, wyłóż ziemniaki. Piecz w temperaturze 200oC przez ok. pól godziny, aż wszystkie ziemniaki pięknie się zezłocą. Gotowe ziemniaki podawać można jako dodatek do mięs, ryb czy sałatek, ale wybornie smakować będą również samodzielnie, jako pyszna przekąska.

Możesz serwować je z dipem serowym albo sosem na bazie jogurtu greckiego i świeżych ziół. Goście na pewno poproszą cię o przepis!