Chrupiące ziemniaczki – Idealne na przekąskę lub lekki obiad. Sprawdzony przepis.

 

Dzisiaj przygotujemy pyszne danie z ziemniaków i cukinii, które jest idealne na obiad lub kolację. Miłego gotowania!

Składniki

  • 900 g (2 funtów) ziemniaków
  • 2 cukinie
  • Sól
  • 80 g (3 uncje) parmezanu
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 2 jajka
  • Płatki kukurydziane bez cukru (do panierki)
  • Oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • Pietruszka
  • Papryka

Przygotowanie

Umyj i obierz ziemniaki. Włóż ziemniaki do garnka z osoloną wodą i gotuj, aż będą miękkie (około 20-25 minut). Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i odstaw, aby ostygły. Umyj cukinie i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż startą cukinię do miski, posól i odstaw na 10 minut, aby puściła sok. Po 10 minutach odciśnij cukinię z nadmiaru wody.

W dużej misce rozgnieć ugotowane ziemniaki. Dodaj startą cukinię, 80 g startego parmezanu, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszaj. Dodaj 2 jajka i ponownie dobrze wymieszaj. Zmiel płatki kukurydziane na drobno w blenderze lub rozgnieć je ręcznie w torebce.

Uformuj z masy ziemniaczano-cukiniowej kotlety i obtocz je w płatkach kukurydzianych. Przełóż kotlety na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż będą złociste i chrupiące.

W małej miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku z drobno posiekaną pietruszką, solą, pieprzem i papryką. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek i dobrze wymieszaj. Wyjmij kotlety z piekarnika i podawaj na ciepło. Polej przygotowanym sosem czosnkowo-pietruszkowym.

Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten przepis na pyszne kotlety ziemniaczano-cukiniowe. Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go znajomym. Smacznego!