Rodzina nie chce odejść od stołu. Kotleciki ziemniaczane z przepisu mojej babci.

Ciężko wyobrazić sobie życie bez ziemniaków. Te warzywa jemy praktycznie codziennie, dlatego też warto czasem przygotować je w innej, oryginalnej postaci.

Wczoraj moja przyjaciółka zrobiła pyszne kotleciki ziemniaczane, które bardzo mnie zaskoczyły. Nie sądziłam, że ta potrawa tak bardzo mi posmakuje.

W przepisie używamy tak naprawdę jedynie ziemniaków, sera oraz cebuli. Ekologicznym rozwiązaniem jest fakt, że kotleciki możemy przygotować z tłuczonych ziemniaków, których nie zjedliśmy podczas obiadu. Poznaj ten przepis i sama się przekonaj, jaki jest pyszny!

Składniki:

  • kilka niewielkich ziemniaków (około 7)
  • 70 g żółtego sera w kawałku
  • 1 cebula
  • 1 jajo kurze
  • 20 g masła
  • bułka tarta
  • olej roślinny
  • sól i inne przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Pierwszy etap jest związany z przygotowaniem ziemniaków do dalszego gotowania — musisz je dokładnie umyć, a także obrać. Obrane ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, większe z nich możesz przekroić na połówki.