To niezwykle prosta, a zarazem wykwintna i smaczna wersja obiadowa dla łasuchów. Nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych, każdy bez problemu wykona ją sam w domu.
Cieszy nie tylko smakiem, ale i wyglądem – podanie zapiekanki w formie kawałka tortu idealnie sprawdzi się nie tylko na rodzinnych obiadach, ale także na spotkaniach z przyjaciółmi.
Gotujemy ziemniaki w mundurkach, obieramy je, dodajemy masło i robimy puree. Obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę, mieszamy z mięsem i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku; Podsmażamy mięso na patelni, pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, ewentualnie podlewając odrobiną wody, żeby farsz mięsny nie był zbyt suchy.
Teraz możemy włączyć piekarnik – nastawiamy na 180 stopni. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem. Wykładamy kolejno warstwy: ziemniaki, mięso – nakłuwamy nożem i polewamy śmietaną. Wszystkie warstwy oczywiście powinny być równomiernie rozprowadzone w foremce.
Zapiekankę możemy posypać serem żółtym lub ulubionymi ziołami. Wkładamy nasz tort mięsno – ziemniaczany do nagrzanego już piekarnika i pieczemy około 40 minut do zrumienienia.