Najpierw w sporej misce umieść śmietanę, jajko i cukier. Dodawaj w trakcie mieszania tych składników mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrób ciasto, a następnie włóż je na 60 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj nadzienie do wypieku.
Owoce suszone rozłóż do osobnych miseczek i zalej gorąca wodą. Po 15 minutach zmiel je, najlepiej w blenderze na gładka masę – każdy rodzaj owoców osobo. Do każdej z nich dołóż 25g cukru. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na 6 równych części.
Po rozwałkowaniu na 2-3 mm posmaruj każdą z porcji posmaruj jedną masą (2 łyżkami posmaruj masą morelową, kolejne 2 – śliwkową i rodzynkową). Tak przygotowane ciasta zwiń w rulony.
Układaj je na blaszce i wstaw do piekarnika na około pół godziny. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw je do schłodzenia. W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem. Gdy ciasto już wystygnie, pokrój je w kawałki o długości 3cm.
Formę posmaruj 3 łyżkami ubitej śmietany (najlepiej, jeśli zrobisz to na folii spożywczej lub papierze do pieczenia). Podziel kawałki ciasta na dwie równe części, z każdej z nich ułóż warstwy, przedzielając obie śmietaną. Tak przygotowany smakołyk schowaj do lodówki, najlepiej na całą noc.