Przepis idealny. Hit każdego przyjęcia. Mannik ,,Zebra” – zaskocz rodzinę tym pysznym wypiekiem.

Ta „Zebra” to wyjątkowe, efektowne ciasto. A przepis jest wręcz idealny. 

Jest wielu amatorów ciast z kaszy manny, i nic dziwnego, w końcu są one pyszne, wysokie i wyglądają przepięknie.

To ciasto z kaszy manny i kefiru jest proste w przygotowaniu, a paski jakie na niej powstają dodają jej uroku. W tym cieście można się zakochać!

Składniki:

  • szklanka kaszy manny
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 2 szklanki kefiru
  • 3 łyżki kakao
  • 90 g masła
  • łyżeczka sody
  • ekstrakt waniliowy do smaku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przelania kefiru do miski, dodajemy sodę, mąkę, kaszę mannę i mieszamy. Następnie należy ciasto odstawić na 20-30 minut. Między czasie miękkie masło wymieszać z cukrem, wanilią i jajkami. Połączyć obie porcję i wymieszać. Następnie podzielić ciasto na pół, jedną część wymieszać z kakao i znów wymieszać.

Formę do pieczenia posmarować tłuszcze, wlewać na przemian jasne i ciemne ciasto, lejąc od zewnętrznej krawędzi do środka blachy. W ten sposób powstaje zebra. Wykałaczką można wyrzeźbić wzór pajęczyny.

Ciasto pieczemy przez 35- 40 minut, w temperaturze 200 st C.

Czy ciasto jest już wypieczone można sprawdzić za pomocą wykałaczki. Gotowe!