Majonez sprzedawany w sklepach często zawiera sztuczne konserwanty i barwniki. Nie jest też zbyt przystępny cenowo. Przekonasz się, że majonez domowej roboty będzie trwalszy niż tradycyjna wersja. Ten przepis nie zawiera jajek, octu, ani innych zbędnych konserwantów.
Jest łatwy do wykonania i wart wysiłku. Będziesz zachwycony rezultatem. Ten domowy majonez jest świetny do kanapek, sałatek i wielu innych potraw.
Wymieszaj olej i mleko w małej misce. Trzymaj urządzenie na dnie przez kilka sekund, podczas gdy będziesz mieszać składniki razem. Następnie dodaj musztardę, cukier, sól i sok z cytryny. Kontynuuj mieszanie, aż sos będzie gęsty i jednolity. Możesz również dodać posiekaną świeżą lub suszoną pietruszkę. Gotowy sos można przechowywać w szklanym pojemniku w lodówce i dodawać do ulubionych potraw.
Ważne: Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na opakowaniu mleka. Sosy nie będą bezpieczne do spożycia po tej dacie.