Umyj pierś z kurczaka, osusz ją i pokrój w średnie plasterki. Na patelnię wlej olej roślinny, rozgrzej go, a następnie wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Do smażącej się cebuli dodaj pokrojonego kurczaka. Gdy mięso będzie białe, dodaj sól, pieprz i inne przyprawy, które lubisz.
W międzyczasie umyj grzyby i pokrój je w ćwiartkę. Usmażoną pierś wyłóż na talerz i poczekaj, aż ostygnie. Na tę samą patelnię wrzuć grzyby i dodaj trochę oleju do smażenia. Ziemniaki ugotuj oraz utłucz. Gdy już ostygną, dodaj do nich mąkę oraz jajko i zagnieć z nich ciasto.
Przygotuj naczynie do pieczenia i wyłóż je specjalnym papierem. Na dnie formy rozłóż zagniecione ciasto z ziemniaków, a w środku zrób niewielkie wgłębienie. Do zrobionego w cieście wgłębienia dodaj usmażone mięso, a na nie połóż grzyby.
Naczynie przykryj formą aluminiową i nastaw piekarnik na 180 stopni. Zapiekankę piecz 20 minut. Weź kawałek żółtego sera i zetrzyj go na tarce z dużymi oczkami. Gdy minie 20 minut, wyjmij ciasto z piekarnika, posyp je serem i ponownie daj do pieczenia na kolejne 10 minut.