W rondelku podgrzej masło, a następnie dodaj mąkę. Podgrzewaj masło na małym ogniu, aż mąka stanie się złotobrązowa. Wmieszaj pół łyżeczki soli i powoli dodaj mleko. Dobrze wymieszaj.
W ten sposób powstanie biały sos. Można go gotować na małym ogniu przez 3 do 4 minut. Gdy sos będzie gotowy do użycia, odstawić go do ostygnięcia na 10-15 minut. Po starciu cukinii odsącz ją z wilgoci i przełóż na sito.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do sosu dodaj 4 żółtka i 60 g startego sera. Wmieszaj cukinię do sosu i ściśnij ją rękami. Dodaj sól i pieprz do smaku. Białka połączyć ze szczyptą soli i ubić na sztywno.
Powoli dodaj do miski pianę z białek i resztę składników. Wymieszaj wszystkie składniki, aż się dobrze połączą. Nasmaruj blachę do pieczenia masłem, a następnie wsyp bułkę tartą. Rozłóż masę na blasze do pieczenia. Posypać serem. Na wierzchu rozłożyć plasterki masła.