Smak nie do opisania. Pyszny obiad: zapiekanka po francusku. Rodzina nie chce odejść od stołu.

Francuska zapiekanka, to doskonały pomysł na prosty i sycący obiad lub jedno z ciepłych dań na przyjęciu. Jej wykonanie jest naprawdę proste, a składniki można zmodyfikować według potrzeb.

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 400 g filetów z kurczaka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 200 g twardego żółtego sera
  • 700 g ziemniaków (najlepiej odmiana do pieczenia)
  • 100 ml mleka
  • 20 g masła
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i rozgniatamy na puree. Do ziemniaków dodajemy miękkie masło i mleko, mieszamy składniki.

Pieczarki obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na patelni. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do pieczarek na patelni dodajemy olej i posiekaną drobno cebulę. Wszystko razem smażmy. Na osobnej patelni smażymy pokrojony na kawałki filet z kurczaka.

Przekładamy go do grzybów z cebulą, dolewamy śmietankę 18%, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-7 minut. Żółty ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. W żaroodpornym naczyniu (lub innym nadającym się do pieczenia) układamy najpierw tłuczone ziemniaki, następnie nasz farsz z patelni i całość posypujemy startym na tarce żółtym serem.

Danie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 10 minut. Podajemy od razu. Wierzch można przyozdobić zieloną pietruszką lub innymi świeżymi ziołami. Smacznego