Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i rozgniatamy na puree. Do ziemniaków dodajemy miękkie masło i mleko, mieszamy składniki.
Pieczarki obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na patelni. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do pieczarek na patelni dodajemy olej i posiekaną drobno cebulę. Wszystko razem smażmy. Na osobnej patelni smażymy pokrojony na kawałki filet z kurczaka.
Przekładamy go do grzybów z cebulą, dolewamy śmietankę 18%, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-7 minut. Żółty ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. W żaroodpornym naczyniu (lub innym nadającym się do pieczenia) układamy najpierw tłuczone ziemniaki, następnie nasz farsz z patelni i całość posypujemy startym na tarce żółtym serem.