To idealny przepis na zakwas – ciesz się puszystymi bułeczkami i pysznymi ciastami.
Masz już dość szukania idealnego przepisu na zakwas?
Nie martw się! Nie martw się! Zdradzimy Ci sekretny składnik, który sprawi, że Twoje wypieki będą bardziej puszyste. Łatwo jest dodać ten składnik podczas wyrabiania ciasta. Twoje wypieki staną się miękkie i puszyste. Jest to gwarantowana różnica.
Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 2 łyżki wódki
- 1 kg mąki pszennej (przesianej).
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 200g masła
- 1 łyżeczka soli
Drożdże:
- łyżka cukru
- Kilka łyżek mąki pszennej
- Ciepła woda – 0,5 szklanki
- 10 g suszonych drożdży
Z każdego składnika powstaje około 1,5 kg ciasta. Podziel składniki na pół, jeśli uznasz, że ciasta jest za dużo. Możesz również zamrozić połowę ciasta do wykorzystania w przyszłości. Jednakże, lepiej jest za każdym razem wyrabiać nowe ciasto.
Jak przygotować:
Użyj ciepłej wody do rozpuszczenia drożdży i cukru. Woda nie powinna być zbyt gorąca!
Do tej mieszanki dodaj kilka łyżek mąki, uważając na konsystencję. Mieszanka powinna być gęstsza niż śmietana. Aby drożdże mogły urosnąć, odstaw mieszaninę na bok i przykryj ją ręcznikiem. Wymieszaj cukier i jajka w misce. Kiedy drożdże już urosną, dodaj je do masy jajecznej.
Dodaj do mieszanki wodę, masło śmietankowe, olej i sól. Użyj trzepaczki, aby połączyć wszystkie składniki. Wymieszaj ciasto, dodając mąkę w małych ilościach. Kiedy ciasto zgęstnieje, możesz zacząć wyrabiać je rękoma. Na tym etapie dodaj tylko połowę mąki.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, przykryte ręcznikiem. Wmieszaj pozostałą mąkę, po tym jak ciasto odpocznie przez chwilę. Przykryj ciasto jeszcze raz i pozostaw na godzinę. Po upływie tego czasu, możesz użyć ciasta do zrobienia pysznych ciasteczek, bułeczek i ciast! Powinno wyrosnąć co najmniej trzy razy.