Sekret ich przygotowania, który koniecznie musisz znać – Pyszne naleśniki z mięsem – przepis od mojej prababci.

Naleśniki to jedna z tych potraw, które można spożywać na słodko oraz w wersji wytrawnej. Idealnie łączą się z mięsem i mogą stanowić ciekawą alternatywę dla klasycznego obiadu.

Poniżej podajemy przepis na wyjątkowe naleśniki z mięsem. Przetestujcie go, a nie będziecie żałować.

Składniki:

  • 750ml mleka,
  • 200g wieprzowiny,
  • 500g fileta z kurczaka,
  • 7 jajek,
  • 260g mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ciasto na naleśniki: przy pomocy miksera ubić 4 jajka z cukrem i solą, a następnie dodać 600ml mleka, mąkę, olej słonecznikowy i wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki. 200g wieprzowiny oraz 500g fileta z kurczaka zmielić w maszynce do mięsa. Następnie dodać 100ml mleka i przyprawy (sól, pieprz) oraz dokładnie wymieszać.

Usmażone wcześniej naleśniki przekroić na pół. Na każdej części ułożyć cienką warstwę mięsa i złożyć w trójkąty.

Przy użyciu widelca ubić 3 jajka wraz z 50ml mleka i solą. Zanurzać w nich każdy naleśnik i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, średnio po 4 minuty z każdej ze stron. O usmażeniu naleśników świadczyć będzie całkowicie wysmażone mięso.

Usmażone naleśniki zdjąć z patelni i układać na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru oleju. Smacznego!