Zawsze Mięciutkie i świeżutkie – Pyszne ciasteczka z wiśniami. Szybkie w wykonaniu.

Ciasteczka z wiśniami są niezwykle łatwe w wykonaniu, a w smaku przepyszne! Nikt nie będzie miał problemu z ich wykonaniem. To świetna alternatywa dla kupnych deserów na popołudnie.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 150 g masła,
  • 3 jajka,
  • około 50 wiśni,
  • 50 g wiśniowego dżemu,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wymieszać w misce z cukrem. Następnie do tych składników dodać śmietanę i jajka oraz miękkie masło. Ciasto wyrobić ręcznie. Następnie należy rozwałkować je, a potem brzegi wysmarować dżemem układając na każdy z nich wiśnie.

Przygotowane ciasto zwinąć w rulon, a potem pokroić na mniejsze porcje, średnio po 2 owoce na każdą z nich. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika. Całość piec przez 20 minut w temperaturze wynoszącej 180 stopni.

Wszystko zależy od mocy piekarnika, więc jeśli domowe ciasteczka po upływie tego czasu będą jeszcze zbyt jasne, proces pieczenia należy nieco wydłużyć, żeby były przyrumienione.

Potem wystarczy je odłożyć do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypać wiśniowe ciasteczka cukrem pudrem i są już one gotowe.

Do nadzienia można dodać inne, ulubione i sezonowe owoce jak również bakalie, orzechy. Wszystko zależy od kulinarnych upodobań. Smacznego!