Domowy prosty przepis na suszoną wieprzowinę – nie znajdziesz w niej ani grama konserwantów i barwników.

Suszona wieprzowina

Składniki:

  • 2 kilogramy wieprzowiny
  • 500gram soli
  • 5 liści laurowych
  • 4 gramy rozmarynu
  • 4 gramy tymianku
  • 2 łyżeczki nasion kolendry

Przygotowanie:

Opłukać mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wyciąć z mięsa nadmiar tłuszczu.

Kolendrę i liście laurowe zmielić, wymieszać z pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Po obu stronach natrzeć mięso połową mieszanki z przygotowanych wcześniej przypraw.

Tak przygotowane mięso włożyć do pojemnika i posolić ze wszystkich stron. Odstawić na dwa dni do lodówki. Należy pamiętać, aby co jakiś czas obracać mięso.

Po upływie dwóch dni wieprzowinę wyjąć z lodówki, następnie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Resztą przygotowanych przypraw ponownie natrzeć mięso, tym razem bez użycia soli. Czystą, suchą gazą owinąć mięso i umieścić w chłodnym miejscu na okres dwóch tygodni.

Trzeba pamiętać, by obracać suszące się mięso co dwa dni. Czas oczekiwania na wieprzowinę jest dosyć długi, ale smak, który w międzyczasie powstaje jest tego wart.

Dodatkowo okres trwałości jest dużo dłuższy niż mięsa zakupionego w sklepie.