Ziemniaki oraz marchewkę dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie (bez obierania). Jajka gotujemy nie dłużej niż 8 minut. Następnie zalewamy je zimną wodą i czekamy aż ostygną. Ziemniaki, marchewkę i jajka po ostygnięciu obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. To samo robimy z serem (możemy wcześniej włożyć go na chwilę do zamrażalki, lekko zmrożony będzie się łatwiej ścierać).
Kiedy już wszystko mamy gotowe, możemy przejść do układania sałatki. Robimy to warstwowo. Najlepiej wykorzystać do tego pierścień, który układamy na czymś płaskim. Pierwszą warstwą są ziemniaki.
Wyrównujemy je delikatnie łyżką i smarujemy cienką warstwą majonezu. Sypiemy szczypiorek, a na to jajka i kolejny raz majonez. Następnie czas na marynowane pieczarki, które również przykrywamy cienką warstwą majonezu.
Pamiętaj żeby każdą warstwę wyrównać łyżką, dzięki temu sałatka będzie dobrze wyglądać po zdjęciu pierścienia i nie będzie się rozwalać. Możesz ją na koniec udekorować koperkiem, marynowanymi pieczarkami lub szczypiorkiem. Wszystko zależy od Ciebie.