Po prostu zastąpcie obiad tym daniem, a efekty będą widoczne. Cukinia, główny składnik przepisu, pomaga usunąć nadmiar płynów z organizmu i ma tylko 17 kcal na 100 g!
Zetrzyj 3 cukinie i posól. Odstaw na 10-15 minut. Usuń nadmiar wody z cukinii, ściskając je. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na oliwie z oliwek na średnim ogniu. Dodaj startą marchewkę i smaż przez kolejne 3-5 minut. Dodaj do cukinii. Do mieszanki cukinii, cebuli i marchewki dodaj posiekaną zieloną cebulę, czerwoną paprykę, czarny pieprz, oregano, posiekany czosnek i szklankę kukurydzy.
Dodaj jedno jajko i dobrze wymieszaj. Dodaj 1/2 szklanki mąki i wymieszaj ponownie. Nasmaruj ręce oliwą z oliwek i formuj kotlety warzywne. Powinno wyjść około 12 kotletów. Nasmaruj patelnię oliwą z oliwek i smaż kotlety przez 3-5 minut na średnim ogniu. Przykryj i gotuj przez kolejne 5-7 minut. Usmażone kotlety układaj na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
W misce wymieszaj 200 g beztłuszczowego jogurtu, posiekane 2 ząbki czosnku, włoskie zioła, posiekane 2 ogórki kiszone i koperek. Podawaj kotlety warzywne z przygotowanym sosem jogurtowym.