Zasmakuje absolutnie każdemu. Oto przepis na sałatkę warstwową z pomidorami – soczysta i pyszna.

Jeżeli macie ochotę na wyjątkową i przepyszną sałatkę warstwową to wypróbujcie ten przepis!

Potrawa nie tylko zachęca swoim wyglądem, ale jest bardzo pożywna i soczysta. Z pewnością każdemu posmakuje połączenie kurczaka, grzybów i sera. Można ją podawać na świąteczny stół, albo na imprezę czy niedzielny obiad.

Składniki

  • kurczak wędzony np. nogi (500 g)
  • pieczarki (300 g)
  • jajko (3 sztuki)
  • cebula (1 sztuka)
  • pomidor (2 sztuki)
  • twardy ser (150 g)
  • majonez (150 g)
  • olej słonecznikowy (30 ml)
  • czarny pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo, a kurczaka upiecz lub ugotuj. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Następnie pokrój drobno pieczarki. Podsmaż cebulę z pieczarkami na patelni i poczekaj aż przestygną. Obierz jajka i pokrój w kostkę, a mięso kurczaka oddziel od kości i pokrój w paski.

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a pomidory pokrój w talarki. Pora na układanie sałatki. Najpierw rozłóż pokrojonego kurczaka, posmaruj go odrobiną majonezu i posyp startym żółtym serem. Weź część posiekanych jajek, posmaruj je majonezem i ułóż na nie pieczarki z cebulą. Następnie weź pozostałe jajka i zrób kolejną warstwę. Ponownie posmaruj ja majonezem i połóż na nie plasterki pomidorów.

Sałatka jest gotowa, ale zanim podasz ją na stół włóż najpierw do lodówki na około pół godziny. Będzie wtedy dużo smaczniejsza. Życzymy smacznego!