To ciasto waflowe jest gotowe w zaledwie 15 minut. Wygląda niesamowicie i smakuje niewiarygodnie

Ten tort waflowy można zrobić w kilka minut.

Wystarczy poświęcić kwadrans, aby przygotować pyszny deser, który świetnie pasuje do popołudniowej filiżanki kawy. Można go zapakować na wynos i zabrać do szkoły lub pracy.

Składniki:

  • 2 większe wafle
  • 350 g ulubionego dżemu
  • 250 g herbatników – 24 sztuki,
  • 100 ml wody
  • Masło, 125g
  • 100g cukru granulowanego
  • 50g czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 70g zmielonych orzechów włoskich
  • 150 g zmielonych herbatników,
  • Do dekoracji, po 50 g białej lub ciemnej czekolady.
  • Bita śmietana jest opcjonalna.

Sposób przygotowania:

Ułóż herbatniki na wierzchu wafli, smarując je ulubionym dżemem. W rondelku dodaj 100 g kryształu górskiego do 100 ml wody. Ciągle mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj masło, kakao i czekoladę.
Dokładnie połącz wszystkie składniki. Dodaj do miski posiekane orzechy włoskie i pokruszone herbatniki.

Rozłóż masę na herbatnikach, a następnie przykryj je kolejną warstwą. Tę warstwę można przykryć waflem wypełnionym dżemem, który pozostał z poprzedniego etapu. Aby jeszcze bardziej ułatwić przygotowanie deseru, można dodać do niego coś jeszcze. Szybkie ciasto powinno być przechowywane w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

W tym czasie można przygotować polewę. Pokruszoną białą czekoladę umieść w rondelku i dodaj do niej śmietankę. Musi się ona rozpuścić. Dodaj ubitą śmietanę do ciemnej czekolady.

Udekoruj i podaj swoim gościom!