Domowa vegeta o właściwościach leczniczych: Ten przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nie musisz już kupować przypraw do zup w sklepach.

Ten przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. W ten sposób moja babcia przygotowywała zdrowe posiłki. Teraz Ty też możesz!

Co znajduje się w gotowych produktach, które kupujesz w sklepach? Nawet proste składniki użyte do zrobienia obiadu mogą mieć wysoką zawartość cukru i soli, co może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia naszego i naszych bliskich.

Domowe przetwory, takie jak dżemy, konfitury czy… zdrowa vegeta są świetną alternatywą. Są niezwykle proste w wykonaniu i mogą być zrobione ze składników, które już masz!

Wszystko czego potrzebujesz to:

  • 1 kg marchewki
  • 1 kg pietruszki
  • 500g cebuli
  • 400g selera naciowego
  • 1 zielona papryka
  • 2 papryki czerwone
  • 1 – 2 pory
  • garść suszonej pietruszki
  • garść suszonego selera naciowego
  • 2 garście suszonego lubczyku

Wszystkie warzywa powinny być dokładnie umyte. Po dokładnym osuszeniu warzyw, zetrzeć je na tarce o małych oczkach (lub bardzo drobno posiekać). Rozłóż starte warzywa na blasze do pieczenia i pozostaw w piekarniku w temperaturze 50-70°C do całkowitego wysuszenia. Unikniesz przypalenia warzyw, często je mieszając.

Suszenie na kaloryferze jest świetną alternatywą dla suszenia w piekarniku. Możesz użyć surowych lub ugotowanych warzyw. Aby wysuszyć warzywa, dodaj seler i pietruszkę. Aby uzyskać typowy smak vegety, możesz również dodać szczyptę soli.

Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami warzyw, takimi jak brokuły, grzyby lub, dla tych, którzy kochają pikantne i egzotyczne potrawy, papryczki chili, kolendra w proszku, a nawet papryczki chili. Możesz przygotować własne warzywa w domu, ale najlepiej przechowywać je w małych pojemnikach, aby móc wnieść niezwykłe smaki i aromaty do tradycyjnych potraw.

Taką mieszankę można wykorzystać również do podawania dzieciom. Jednak dla nich najlepsza będzie ta, która nie zawiera soli i przypraw.