Przygotujesz je w 15 min. Ciasteczka z twarogiem i rodzynkami. Mega pyszne.

W sytuacji kiedy dopada Cię chęć na coś słodkiego albo masz ochotę sprawić przyjemność swoim najbliższym proponuję przygotować szybkie ciasteczka twarogowe.

Choć mogłyby wydawać się ciężkie i niespecjalnie interesujące to zapewniam, że są naprawdę pyszne. Biorąc pod uwagę jeszcze czas pieczenia, łatwość wykonania oraz dostępność składników to możesz mi uwierzyć, że są te świetne awaryjne słodkości. Szczególnie, że większość składników masz już pewnie w kuchni.

Do stworzenia tych pyszności potrzebujesz:

  • twaróg (400 g)
  • jajka (2 sztuki)
  • masło (20 g)
  • cukier (3 łyżki)
  • mąka pszenna (pół szklanki)
  • rodzynki (40 g) lub zaszalej i zamień je na kandyzowane owoce lub kawałki czekolady
  • cukier puder
  • sól
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)

Ciasteczka twarogowe przygotowuje się banalnie prosto. Na samym początku pamiętaj o odpowiednim nagrzaniu piekarnika do 180°C. W czasie, kiedy wnętrze piekarnika nabiera odpowiedniej temperatury utrzyj jajka z cukrem i szczyptą soli.

Następnie do tej mikstury dodaj masło oraz twaróg i wymieszaj wszystko. Kiedy mokre składniki się połączą wsyp do nich proszek do pieczenia oraz mąkę. Ponownie wymieszaj i dodaj rodzynki lub inne dodatki.

Na blachę do pieczenia wyłóż pergamin i zacznij na nią wykładać powstałe ciasto. Tutaj od Ciebie zależy czy nałożysz je za pomocą łyżki czy też uformujesz w fantazyjne kształty przy pomocy foremek. Kiedy ciastka znajdą się już na blasze, piecz je przez 15 do 20 minut w piekarniku.

Gotowe słodkości możesz udekorować cukrem pudrem, chociaż i inne dekoracje mogą się znakomicie sprawdzić. Zachęcam do eksperymentowania i życzę smacznego!