Tradycyjny przepis zawsze najprostszy – Śledź w oleju z cebulką – u mnie znikają szybko!

Śledź w oleju z cebulką – tradycyjnie pyszny!

Przygotowanie tego smakołyku jest niezwykle proste, a z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. Można zaserwować go na dowolną okazję – doskonale sprawdzi się zarówno jako przystawka podczas specjalnych okazji czy świąt, jak i jako smaczna przekąska na co dzień. Delikatny smak tej tradycyjnej potrawy sprawia, że trudno się od niej oderwać!

Składniki

  • 6-7 śledzi Matias lub a’la Matias
  • 2 cebule
  • 4 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + olej do zalania śledzi
  • woda do namoczenia śledzi

Sposób przygotowania

W celu osiągnięcia unikalnego, delikatnego smaku, śledzie należy moczyć przez 2 godziny w wodzie. Następnie wodę należy odlać, śledzie przepłukać i zalać świeżą wodą, wymieszaną z 2 łyżkami oleju rzepakowego i octem.

Całość dokładnie wymieszać i ponownie odstawić na 2 godziny do namoczenia – po tym czasie ocet będzie prawie niewyczuwalny. Później śledzie odsączyć z wody i pokroić w spore kawałki o wielkości odpowiadającej jednemu kęsowi. Pokrojone śledzie układać w słoiku na przemian z cebulą pokrojoną w półplasterki.

Na koniec słoik zalać olejem do przykrycia potrawy i zakręcić. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej smakują podawane kolejnego dnia.