Przygotowanie tego smakołyku jest niezwykle proste, a z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. Można zaserwować go na dowolną okazję – doskonale sprawdzi się zarówno jako przystawka podczas specjalnych okazji czy świąt, jak i jako smaczna przekąska na co dzień. Delikatny smak tej tradycyjnej potrawy sprawia, że trudno się od niej oderwać!
W celu osiągnięcia unikalnego, delikatnego smaku, śledzie należy moczyć przez 2 godziny w wodzie. Następnie wodę należy odlać, śledzie przepłukać i zalać świeżą wodą, wymieszaną z 2 łyżkami oleju rzepakowego i octem.
Całość dokładnie wymieszać i ponownie odstawić na 2 godziny do namoczenia – po tym czasie ocet będzie prawie niewyczuwalny. Później śledzie odsączyć z wody i pokroić w spore kawałki o wielkości odpowiadającej jednemu kęsowi. Pokrojone śledzie układać w słoiku na przemian z cebulą pokrojoną w półplasterki.