Do przygotowania tortu z kremem potrzebne są składniki, które można znaleźć w każdym domu. To kremowe ciasto jest idealne jako dodatek do porannej filiżanki kawy.

Pyszny krem i domowy deser

Jest prosty w wykonaniu i pyszny, więc stanie się ulubieńcem całej rodziny. Ciasto to świetnie nadaje się na niespodziankę w postaci wizyty u bliskich lub większych uroczystości.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 250g słodka śmietanka, 11%
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50g kakao

Krem:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Potrzebne są dwa torty. Z wszystkich składników oprócz tych potrzebnych do kremu zrobić ciasto. Podzielić je na dwie równe porcje. Do jednej połowy dodać kakao i wymieszać. Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, upewnij się, że składniki mają temperaturę pokojową. Zmiksuj jajka, śmietanę i cukier, aż będą gładkie.

Wymieszaj razem mąkę i sodę oczyszczoną, a następnie dodaj do masy jajecznej. Połącz wszystko. Piecz ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 30 minut. Ciasto kakaowe upiecz później. Jeśli przetniesz oba ciasta na pół, otrzymasz cztery kawałki.

Przygotuj krem, ubijając śmietanę z cukrem pudrem na gładką masę. Na przemian układaj ciastka, a następnie posmaruj je kremem. Deser można udekorować według własnego uznania, np. polewą czekoladową. Ciasto wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Smacznego!