Jest prosty w wykonaniu i pyszny, więc stanie się ulubieńcem całej rodziny. Ciasto to świetnie nadaje się na niespodziankę w postaci wizyty u bliskich lub większych uroczystości.
Potrzebne są dwa torty. Z wszystkich składników oprócz tych potrzebnych do kremu zrobić ciasto. Podzielić je na dwie równe porcje. Do jednej połowy dodać kakao i wymieszać. Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, upewnij się, że składniki mają temperaturę pokojową. Zmiksuj jajka, śmietanę i cukier, aż będą gładkie.
Wymieszaj razem mąkę i sodę oczyszczoną, a następnie dodaj do masy jajecznej. Połącz wszystko. Piecz ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 30 minut. Ciasto kakaowe upiecz później. Jeśli przetniesz oba ciasta na pół, otrzymasz cztery kawałki.
Przygotuj krem, ubijając śmietanę z cukrem pudrem na gładką masę. Na przemian układaj ciastka, a następnie posmaruj je kremem. Deser można udekorować według własnego uznania, np. polewą czekoladową. Ciasto wstawić do lodówki na 3-4 godziny.