Bogaty jest w żelazo, kwas foliowy, ale również potas, dzięki tym składnikom rewelacyjnie oczyszcza nasze tętnice, a jednocześnie wpływa na obniżenie się ciśnienia krwi.
Ten owoc z kolei stymuluje krążenie krwi. Sprawdzi się jako napój (w postaci soku) do posiłku, ale także jako dodatek do potraw.
Nasz układ krwionośny jest wręcz uzależniony od witaminy K zawartej w brokułach, ale nie tylko w nich, bo we wszystkich zielonych warzywach. Potrzebuje tej witaminy, aby dobrze funkcjonować.
Wydawałoby się mało ważne w naszej diecie, a jednak warto je spożywać, gdyż zawierają witaminy, minerały, białka i przeciwutleniacze. Mogą regulować ciśnienie i zmniejszać poziom cholesterolu nawet o 15% jeśli byłyby spożywane regularnie.
Największy sprzymierzeniec w walce z zatorami tętnic.
Zawarty w niej błonnik, który wpływa na nasz metabolizm, pomaga zwalczyć tłuszcze w organizmie. Mniej tłuszczu to szczęśliwsze tętnice. Chleb razowy, brązowy ryż, a także płatki owsiane to bogate źródło błonnika.
Te owoce noszą też nazwę persymona. Zawierają duże pokłady witaminy A oraz przeciwutleniaczy. Ciekawostką są podejrzenia o ich działaniu przeciwnowotworowym.