Chyba każdy wie, że naturalny sok jest bogaty w przeciwutleniacze, a jeśli nie to od dziś to wie. Picie dwóch szklanego dziennie uzupełnia nasze zapotrzebowanie na witaminę C oraz poprawia humor, a na dokładkę wpływa na obniżenie ciśnienia.
Kto by się spodziewał, że codzienna poranna kawa może zmniejszyć ryzyko zawału aż o 20%? Jednak, jak ze wszystkim, nie należy przesadzać. Zaleca się filiżankę lub dwie dziennie.
Nie bez powodu kojarzona jest z dietami różnego rodzaju. Dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom powoduje zmniejszenie wchłaniania cholesterolu, a także przyspiesza metabolizm tłuszczów. Tak jak kawy nie polecamy w większej ilości niż dwie filiżanki, tak jeden kubek tej herbaty dziennie to konieczność.
Przyprawa – cud. Okazuje się, że zawarta w niej kurkumina powoduje nie odkładanie się tłuszczu w organizmie, a w dodatku zmniejsza Stany zapalne.
Ta cudownie pachnąca przyprawa zapewni wam spokój ducha w kwestii zapchanych tętnic. Warto dodawać ją codziennie do kawy, sosu czy herbaty
Nic dziwnego, że ludzie z klimatu śródziemnomorskiego mniej skarżą się na choroby natury kardiologicznej, gdy ich dieta bazuje na oliwie z oliwek. Z badań wynika, że obniża ona ryzyko zawału serca nawet o 41 %, a ponadto wpływa na spadek poziomu cholesterolu.
Dzięki stymulacji tlenku azotu arbuzy mogą rozszerzać naczynia krwionośne. Innym powodem, dla którego warto jeść te przepyszne owoce jest fakt, że świetnie nawilżają organizm.
Awokado tu, awokado tam! Tyle się o nim słyszy, ale cóż w nim takiego jest? Otóż to – tłuszcze, które wpływają pozytywnie na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu.