Zagnieć ciasto z mąki, jajka, masła, proszku do pieczenia, połowy porcji cukru i łyżki śmietany. Gdy masa będzie jednolita owiń ją folią spożywczą i schłodź w lodówce przez kwadrans.
W tym czasie zrób masę twarogową: wymieszaj ten ser z pozostałą ilością śmietany i drugą połową cukru miksując na gładko w blenderze. Ciasto z lodówki podziel na 2 części. Zetrzyj jedną równomiernie na spód formy do pieczenia, wyłożonej pergaminem, lub posmarowanej lekko odrobiną tłuszczu.
Na taki spód wylej masę z twarożku i wyrównaj wierzch. Posyp go drugą częścią ciasta, również startą na wióry. Powinny przykrywać w całości masę twarogową, bez jej prześwitów. Staraj się to zrobić równomiernie.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W takiej temperaturze piecz ciasto przez ponad pół godziny, około 35 minut. Powinno być kusząco zarumienione z wierzchu.