Rodzina zachwycona, każdy chwali. Poznaj przepis na kruchą pieczoną szynkę czosnkową – to danie króluje na moim stole od dawna.

Nie masz pomysłu na obiad? Wciąż przyrządzasz w ten sam sposób kolejny kotlet schabowy?

Czas na zmiany. Idealnym rozwiązaniem będzie pieczona szynka-czosnkowa. Każdy doskonale wie, że wieprzowina to mięso idealnie nadające się do pieczenia, odpowiednio przygotowana wciąż pozostaje krucha, soczysta a co ważne przepyszna. 

Przygotuj:

  • 2 kg wieprzowiny
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • słodka papryka
  • sól i pieprz
  • olej

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotuj mięso, należy pokroić je w większe plastry. Odstaw chwilowo na bok, kolejny punkt to czosnek. Obierz ze skórki i posiekaj w niezbyt grube plasterki, dodaj do mięsa. Całość wymieszaj. Dobrym rozwiązaniem jest wstawienie mięsa na kilka godzin do lodówki, jeśli jednak nie masz na tyle czasu możesz spokojnie pracować dalej. 

Cebulę pokrój w piórka a następnie ułóż ją na dnie naczynia żaroodpornego, na niej wyłóż mięso, dopraw solą i pieprzem oraz czerwoną papryką w proszku. Następnie kolejną warstwę cebuli. Całość zalej koncentratem pomidorowym wymieszanym z sosem sojowym. 

Czas pieczenia to około 1,5 godziny, w temperaturze 150oC. Czas ten należy podzielić na pół, w pierwszej części mięso piecz pod przykryciem, a później odkryj, by nabrało ładnego rumianego wyglądu. 

Podawaj z pieczonymi ziemniakami! Smacznego!