Przepis z 5 składników – Daj się zaskoczyć i spróbuj a gwarantuje Ci, że nie będziesz chciał zjeść innego tiramisu.

Będziesz zaskoczony wynikami.

Lista składników

  • 300g biszkoptów
  • 100g orzechów włoskich
  • jedna cytryna
  • 200 mililitrów serka śmietankowego
  • mleko skondensowane 200 mililitrów

Jak przygotować:

Zacznij od zmiażdżenia orzechów włoskich i biszkoptów. Możesz użyć np. woreczka z tłuczkiem, wałka do ciasta, moździerza lub blendera, ale uważaj, aby nie rozdrobnić zbytnio biszkoptów. Następnie ostrożnie wyciśnij sok z cytryny, aby nie zanieczyścić nasion.

Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę mikserem. Po ubiciu śmietany, dodajemy powoli mleko skondensowane i miksujemy jeszcze przez dwie minuty. Powoli dodawać sok z cytryny, nie przerywając miksowania.

Warstwy można układać w pucharku lub puszce, albo w naczyniu żaroodpornym. Wszystko zależy od Twoich osobistych preferencji. Zacznij od warstwy z orzechów i biszkoptów, następnie przykryj masę orzechami i biszkoptami.

Takie rozwiązanie sprawdza się najlepiej, gdy deser podawany jest w formie tortu. Baw się kolejnością warstw i ewentualnymi dodatkami. Smacznego!