Piecze się je niezwykle łatwo, tak samo jest z wyrabianiem ciasta. To świetny dodatek do ciepłych napojów, takich jak kawa czy herbata. Przedstawiam: oto ciasteczka „Minutka”.
Mąkę pszenną należy przesiać przez sitko do osobnej miski. Zimne masło trzemy na tarce z dużymi oczkami. Te dwa składniki mieszamy ze sobą. Potem ucieramy dłońmi, do czasu otrzymania charakterystycznej konsystencji. Przyda się osobna miska na jajo. Mieszamy je tam ze śmietaną i cukrem przy pomocy rózgi, do momentu utworzenia białej pianki.
Produkt jajeczny łączymy z przygotowanymi porcjami soli i sody. Taką mieszankę dolewamy do zagniecionego masła i mąki. Łyżką łączymy je do uzyskania jednolitej masy. Kolejny krok to wyłożenie ciasta na podsypany mąką stół i ponowne zagniecenie.
Pora na podział ciasta na dwie równe części. Dalej wałkujemy je na cieniutkie prostokąty. Każdy dzielimy na kwadraciki o boku 5 centymetrów. W centrum każdego z nich robimy kleks z dżemu.
Łączymy wierzchołki kwadratu leżące na jednej przekątnej, by uzyskać coś na kształt ruloniku. Ich miejsce jest teraz na posmarowanej olejem blaszce do pieczenia. W piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni powinny być maksymalnie 15 minut.