sprawdzony przepis od mojej babci – Pyszne ciastka „Minutka” – zrobisz je w kilka chwil.

Te przepyszne ciasteczka doskonale prezentują się na stole. Są bardzo delikatne i miękkie.

Piecze się je niezwykle łatwo, tak samo jest z wyrabianiem ciasta. To świetny dodatek do ciepłych napojów, takich jak kawa czy herbata. Przedstawiam: oto ciasteczka „Minutka”.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 120 g masła
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 350 g pszennej mąki
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • ulubiony dżem (nadzienie)

Przygotowanie

Mąkę pszenną należy przesiać przez sitko do osobnej miski. Zimne masło trzemy na tarce z dużymi oczkami. Te dwa składniki mieszamy ze sobą. Potem ucieramy dłońmi, do czasu otrzymania charakterystycznej konsystencji. Przyda się osobna miska na jajo. Mieszamy je tam ze śmietaną i cukrem przy pomocy rózgi, do momentu utworzenia białej pianki.

Produkt jajeczny łączymy z przygotowanymi porcjami soli i sody. Taką mieszankę dolewamy do zagniecionego masła i mąki. Łyżką łączymy je do uzyskania jednolitej masy. Kolejny krok to wyłożenie ciasta na podsypany mąką stół i ponowne zagniecenie.

Pora na podział ciasta na dwie równe części. Dalej wałkujemy je na cieniutkie prostokąty. Każdy dzielimy na kwadraciki o boku 5 centymetrów. W centrum każdego z nich robimy kleks z dżemu.

Łączymy wierzchołki kwadratu leżące na jednej przekątnej, by uzyskać coś na kształt ruloniku. Ich miejsce jest teraz na posmarowanej olejem blaszce do pieczenia. W piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni powinny być maksymalnie 15 minut.

Jeśli wolisz mniej słodkie ciastka, nie dodawaj cukru do ciasta. Smacznego!