W sytuacji, kiedy trzeba szybko przygotować słodki poczęstunek, a brakuje inspiracji, warto przyrządzić ciasteczka na bazie mleka skondensowanego. To bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, do uzyskania której potrzebne są zaledwie trzy składniki.
Schłodzone mleko skondensowane jest jednym z nich, a oprócz niego należy zaopatrzyć się w margarynę oraz skrobię kukurydzianą. Całość trzeba wymieszać na tyle dokładnie, by osiągnąć elastyczną masę, z której bez problemu formować będzie można niedużych rozmiarów kulki.
Ciasteczka nabierają zatem kształtów, więc teraz przyszła pora na nadanie im nieco kolorytu. W tym celu muszą trafić na pokrytą papierem do pieczenia blachę, a dla uatrakcyjnienia ich faktury można odcisnąć na nich widelcem ślad.
Wystarczy kwadrans w rozgrzanym do 180 stopniu piekarniku, by móc cieszyć oczy i podniebienie efektem naszej pracy. Delikatnie beżowe ciasteczka strukturą przypominające mini chlebki są gotowe do spożycia.