Cały sekret tej metody tkwi w plastikowej butelce. To w niej szczypiorek wyrasta szybko, a jego uprawa jest stosunkowo łatwa. Pustą plastikową butelkę należy jednak najpierw odpowiednio przygotować. Po pierwsze, odcinamy jej górną część przy szyjce. Następnie butelkę bez szyjki rozkrajamy w środku na dwie części.
Część z dnem butelki wypełniamy potem trocinami, szmatkami, papierem toaletowym lub innymi materiałami, które naturalnie zatrzymują wilgoć. W kolejnym kroku zajmujemy się cebulkami, z których wyrośnie nasz szczypiorek. Wybieramy około pięciu cebulek wielkości kurzego jajka, aby zmieściły się one do butelki.
Górną część każdej cebulki odcinamy, aby odsłonić miąższ. Tak przygotowane cebulki usadzamy w butelce korzeniami w dół. Do butelki wlewamy potem od 50 do 100 g wody i nakładamy na górę drugą część odciętej wcześniej butelki. Tak przygotowaną butelkę z cebulkami umieszczamy na parapecie.
Po upływie 15 do 25 dni, szczypiorek osiąga wysokość do 30 centymetrów. Cebulek nie powinno podlewać się zbyt często. Częstotliwość podlewania zależy od wilgotności wypełniacza w butelce i pomieszczenia.