Łatwe i pyszne – Szarlotka na patelni jest szybka do zrobienia. Przepis.

Jest to szybki i łatwy sposób na zrobienie szarlotki w mniej niż 15 minut. Będziesz również cieszyć się wspaniałym aromatem w swoim domu.

Składniki:

  • 30g masła
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 2 jabłka
  • 30g cukru pudru
  • 30 g cukru (zwykłego)
  • 1 jajko
  • 8 g cukru waniliowego
  • 30 ml oleju
  • 8g proszku do pieczenia
  • 140g mąki

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Rozpuść masło w rondelku, następnie dodaj zwykły cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Wrzuć pokrojone jabłka na patelnię z cukrem i obtocz je. Smażyć przez dziesięć minut.

Teraz zabierz się do pracy nad ciastem. W dużej misce połącz żółtka i cukier puder. Połącz wszystko. Wmieszaj olej. Wmieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko do momentu, aż się dobrze połączy. Wmieszaj cynamon i jabłka.

Umieść ciasto na patelni i wylej je na jabłka. Przykryj patelnię ciastem i połóż pokrywkę na wierzchu. Upiecz placki i sprawdź wykałaczką, czy przywierają do patelni. Jeśli ciasto nie przykleja się do wykałaczki, użyj talerza, aby przenieść ciasto na patelnię. Ciasto jest gotowe po pięciu minutach.

Smacznego!