Babciny przepis zawsze najlepszy – Szarlotka z kefirem – Mój przepis na wszystkie okazje.

Szarlotka to jedno z ulubionych ciast Polaków. Jabłka są dostępna w naszym kraju w ciągu całego roku. Często kojarzy się ciastem, które robiły nasze babcie, aby rozpieścić swoje wnuki.

Ciekawym propozycją na szarlotkę, jest przepis zaczerpnięty z wiedzy kulinarnej naszych babć. Szarlotka z kefirem zachwyci każdego, to proste i przepyszne ciasto. Warto je wykonać do niedzielnej popołudniowej kawki.

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 200 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g masła

Do miski wsypujemy kasze manną, kakao, sodę. W oddzielnej misce ubijaj jajko z kefirem, następnie dodaj do suchych składników i wszystko dokładnie wymieszaj.

Tak powstałe ciasto odstaw na 20 minut. W tym czasie obierz jabłka, pokrój w plasterki. W garnku musimy, rozpuść masło i wrzuć do niego pokrojone jabłka, podgrzewaj wszystko przez 10 min, cały czas dokładnie mieszając.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, następnie rozsmaruj na niej masło. Na blasze rozłóż jabłka, zalej je ciastem.

Ciasto piec przed 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu ciasta, wierzch można posypać cukrem pudrem.

Ciasto jest podzielne i łatwo się kroi, dlatego świetnie się sprawdzi na przyjęciu. Smacznego