Każdy kawałek wręcz rozpływa się w ustach. Jabłkowa symfonia – aż ślinka leci na sam widok.
400 ml mleka wlej do garnka , dodaj cukier wanilinowy i 2 łyżki cukru, zacznij gotować, w 100 ml pozostałego mleka dokładnie rozpuść 2 budynie wanilinowe. Kiedy mleko zacznie się gotować wlej rozpuszczone budynie i zagotuj do momentu aż całkowicie zgęstnieje, pamiętaj o energicznym mieszaniu aby nie było grudek.
Pozostaw do wystudzenia (koniecznie musi być całkowicie zimne- można przygotować dzień wcześniej). W misce zmiksuj 200 g miękkiego masła a następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu, aż połączy się w masę bez grudek.
Składniki na masę jabłkową:
- 1,5 kg obranych jabłek
- 1 łyżka masła
- 1 galaretka np. cytrynowa
Sposób przygotowania:
Obrane jabłka należy zetrzeć na tarce na małych oczkach, a następnie podsmażyć na 1 łyżce masła przez ok 5 minut, do tak przygotowanych jabłek dodaj całą galaretkę i mieszaj aż całkowicie się rozpuści, pozostaw do wystygnięcia.
Składniki na bitą śmietanę:
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ubić na sztywno śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru. Należy ją zrobić na samym końcu jak ciasto będzie już złożone!
Dodatkowe składniki:
- biszkopty
- 1 galaretka (smak wedle uznania)
- czekolada gorzka
Składanie ciasta:
Należy wszystko oprócz bitej śmietany przygotować według powyższych instrukcji. We wrzątku rozpuść galaretkę i pozostaw do wystygnięcia. Na tą część biszkoptu, która została w blaszce, wyłóż połowę masy budyniowej, wyrównać, następnie całą masę jabłkową i również wyrównać.
Biszkopty zamaczaj w rozpuszczonej galaretce i wykładaj na masę jabłkową, tak przygotowane ciasto wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnij ciasto i wylej na nie pozostałą galaretkę, ponownie włóż do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje, kiedy to się stanie wyłóż resztę budyniowej masy i wyrównaj, przykryj drugą połową biszkoptu, lekko przyciśnij.