Każdy kawałek wręcz rozpływa się w ustach. Jabłkowa symfonia – aż ślinka leci na sam widok.

400 ml mleka wlej do garnka , dodaj cukier wanilinowy i 2 łyżki cukru, zacznij gotować, w 100 ml pozostałego mleka dokładnie rozpuść 2 budynie wanilinowe. Kiedy mleko zacznie się gotować wlej rozpuszczone budynie i zagotuj do momentu aż całkowicie zgęstnieje, pamiętaj o energicznym mieszaniu aby nie było grudek.

Pozostaw do wystudzenia (koniecznie musi być całkowicie zimne- można przygotować dzień wcześniej). W misce zmiksuj 200 g miękkiego masła a następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu, aż połączy się w masę bez grudek.

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,5 kg obranych jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka np. cytrynowa

Sposób przygotowania:

Obrane jabłka należy zetrzeć na tarce na małych oczkach, a następnie podsmażyć na 1 łyżce masła przez ok 5 minut, do tak przygotowanych jabłek dodaj całą galaretkę i mieszaj aż całkowicie się rozpuści, pozostaw do wystygnięcia.

Składniki na bitą śmietanę:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ubić na sztywno śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru. Należy ją zrobić na samym końcu jak ciasto będzie już złożone!

Dodatkowe składniki:

  • biszkopty
  • 1 galaretka (smak wedle uznania)
  • czekolada gorzka

Składanie ciasta:

Należy wszystko oprócz bitej śmietany przygotować według powyższych instrukcji. We wrzątku rozpuść galaretkę i pozostaw do wystygnięcia. Na tą część biszkoptu, która została w blaszce, wyłóż połowę masy budyniowej, wyrównać, następnie całą masę jabłkową i również wyrównać.

Biszkopty zamaczaj w rozpuszczonej galaretce i wykładaj na masę jabłkową, tak przygotowane ciasto wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnij ciasto i wylej na nie pozostałą galaretkę, ponownie włóż do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje, kiedy to się stanie wyłóż resztę budyniowej masy i wyrównaj, przykryj drugą połową biszkoptu, lekko przyciśnij.

Ubij na sztywno bitą śmietanę i wyłóż ją na biszkopt, zetrzyj na tarce kilka kostek gorzkiej czekolady i posyp nią ciasto. Schłodzić w lodówce, przed podaniem. Smacznego!

Czytaj dalej