Garnek Karpacki to wyjątkowe danie, które jest smaczne i bardzo syte, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne.
Przygotuj głęboką patelnię lub wok do zarumienienia. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w kostkę, a następnie podsmaż je na oleju. Na tarce zetrzyj marchew, na oczkach średniej wielkości. Cebulę pokrój na cienkie talarki. Czosnek wyciśnij do przecieru pomidorowego i dokładnie wymieszaj. Pokrój mięso w kostkę jak do gulaszu lub odrobinę większą.
Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, to dodaj do nich przygotowaną cebulę i wymieszaj. Wrzuć mięso, gdy cebula się podsmaży i ponownie wymieszaj. Całość posól i popieprz. Smaż przez 3-5 minut na średnim ogniu, a następnie dodaj marchew, pieczarki oraz czerwoną fasolę.
Wymieszaj składniki i smaż przez kolejne 5 minut. Gdy już będzie gotowe, to przełóż całość do garnka (powinno być zapełnione 3/4).
Odmierz 2 litry wody, a następnie dodaj do niej przecier pomidorowy, liść laurowy, posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę pieprzu. Wszystko to delikatnie podgrzej, aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie przelej wodę do garnka z przygotowanymi składnikami.