Skórka banana potrafi ożywić niejedną roślinę. Wszystko to dzięki posiadaniu potasu, fosforu, magnezu i azotu.
Skórkę banana wysusz i połam lub pokrój na drobne kawałki. Łyżeczkę tak wysuszonej skórki zalej wrzącą wodą w ilości około ¾ szklanki. Gdy herbata ostygnie, możesz podlać nią korzenie.
Skórki z bananów (2 szt.) zalej 2 litrami wody i odstaw na dwa dni. Po tym czasie przecedź przez gazę. Tak przygotowaną nalewkę rozcieńcz w stosunku 1:1 i możesz nią podlać korzenie.
Pokrój drobno skórkę z bananów i wysusz ją w piekarniku. Po ostygnięciu możesz zmielić w blenderze. Tak przygotowanym proszkiem podsypuj korzenie.
Skórka z banana nadaje się doskonale do nabłyszczania liści. Wystarczy skórką przetrzeć liście. Jak widać domowa uprawa storczyków nie musi być trudna. Wystarczy zapamiętać zasady właściwej pielęgnacji, aby cieszyć się pięknem tych kwiatów.