Cała rodzinka się zawsze zajada, a to tylko chwilka roboty. Mielone steki z piekarnika z przepisu mojej babci.

Klopsy, pulpety, zwykłe kotlety mielone czy schabowe czasami stają się już tak oklepane, że aż chciałoby się spróbować czegoś innego.

Przepis mojej teściowej na mielone steki pieczone w piekarniku jest genialny i przyjemnością po niego sięgam, aby wprowadzić małą odskocznie od tradycyjnych kotlecików. Nie musisz być genialnym kucharzem, aby je przyrządzić. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe, lub przekąska do kolacji. Ten przepis zawróci Ci w głowie. Idealna propozycja dla osób, które unikają potraw smażonych (często z nieprzyjemnym zapachem tłuszczu).

Składniki: 

  • 500g mięsa mielonego (najlepiej sprawdzi się tu wołowina)
  • 300g ziemniaków
  • 4 jajka
  • 200g cebuli
  • 50g majonezu
  • 150g sera
  • sól i pieprz.
  • olej (do smażenia)

Sposób przygotowania. 

Ziemniaki obierz ze skóry, umyj i ugotuj na półtwardo. Ostudź je, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do dużej miski. Do ziemniaków dodaj jedną łyżkę majonezu  oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj ze sobą.

Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Na rozgrzanym oleju usmaż cebulkę kilka minut na złocisty kolor.

Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Posiekaj je w drobną kosteczkę, dodaj odrobinę majonezu i całość wymieszaj.

Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przygotuj blachę wykładając ją papierem do pieczenia i smarując masłem. Mięso formuj w cienkie, okrągłe plastry o grubości do 1 cm.

Bądź dokładny, starając się, aby mięso było dosyć płaskie i o podobnej wielkości. Na steki układaj usmażoną cebulę i jajko z majonezem. Na wierzchu połóż warstwę startych ziemniaków dodając odrobinę majonezu. Na końcu posyp uformowane mięsne placuszki startym serem.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz steki przez pół godziny. Pyszne, chrupiące steki z mięsa mielonego możesz podawać z ulubionymi dodatkami.

Daj się ponieść fantazji! Smacznego!