Wcale nie jest to cukier czy sól – Najgroźniejsza biała toksyna, którą spożywasz każdego dnia.
Biała toksyna, którą spożywasz każdego dnia. Wiesz o czym mowa? Nie, nie jest to ani sól ani cukier…
Przeglądasz czasem skład produktów, które kupujesz? Na opakowaniach możesz bardzo często znaleźć coś co nosi nazwę E621. Dla wyjaśnienia jest to glutaminian sodu. Może Cię to zaskoczyć, lecz glutaminian sodu jest przez nas zjadany niemal codziennie, co w dużej mierze przyczynia się do nieodwracalnych szkód w organizmie.
E621, czyli najgroźniejsza biała toksyna
I wspomniany już glutaminian sodu, jest w obecnym czasie wręcz nieodzownym składnikiem każdego produktu. Zastanawiasz się dlaczego w wielu restauracjach dania mają tak rewelacyjny i wyrazisty smak?
Jest to właśnie zasługa glutaminianu. Niestety mimo swej popularności, E621 nie przejawia szczególnie zdrowotnych wartości, wręcz przeciwnie.
Glutaminian sodu najczęściej możemy spotkać w postaci białego proszku niezwykle podobnego o cukru czy soli. Co ciekawe spotyka się go także w stanie ciekłym.
Jako nieodzowny dodatek produktów spożywczych, pogłębia on ich smak, co z kolei wiąże się ze zwiększeniem apetytu, a to w konsekwencji prowadzi to przejadania się. Jest to najprostsza droga do nadwagi, a w późniejszym czasie otyłości.
Ten niezwykły dodatek, możemy spotkać dosłownie wszędzie i we wszystkim. Wszelkiego rodzaju fast-foody, konserwy, gotowe dania, wysoko przetworzona żywność, a nawet piwo, przepełniona jest glutaminianem sodu.
Właśnie dlatego to wszystko tak bardzo nam smakuje. Dawka, którą dziennie moglibyśmy przyjmować, to zaledwie 1,5 grama produktu.
Ile tak na prawdę go spożywamy?
Co ciekawe, w ciągu jednego roku, na całym świecie wykorzystuje się bagatela- aż dwieście TYSIĘCY TON glutaminianu sodu.
W przypadku przyjęcia zbyt dużej ilości glutaminianu sodu, organizm będzie dawał oznaki przedawkowania tego „ulepszacza”. Są to między innymi migreny, zawroty głowy, problemy z widzeniem, nudności, odczuwalne osłabienie czy też ból w klatce piersiowej.
E621 wpływa na nasze kubki smakowe, dlatego też jedzenie jest smaczniejsze, niż mogłoby nam się wydawać.
To właśnie dlatego tak chętnie sięgamy po wszelkiego rodzaju słodycze, chipsy, czy gotowe posiłki, które wystarczy podgrzać.
Glutaminian sodu jest wykorzystywany przez producentów żywności przede wszystkim dlatego, że koszty produkcji zostają obniżone. Co więcej dzięki polepszeniu smaku, sprzedawana jest większa ilość produktów, złoty interes, czyż nie?
Co warto zapamiętać?
W czasie zakupów dokładnie czytaj skład produktów. Przekonasz się jak wszechobecnym dodatkiem jest E621.