1. Obieramy i mielimy orzechy (np. w blenderze),
2. Przygotowujemy krem – do miski wlewamy śmietankę i ubijamy ją (uważając, żeby się nie zważyła), aż stanie się puszystą masą. Dalej ubijamy i powoli dodajemy skondensowane mleko. Następnie twaróg i jeszcze chwilę ubijamy. Do powstałej masy wrzucamy orzechy i delikatnie mieszamy np. za pomocą szpatułki lub wolnych obrotów miksera. Gotową masę z orzechami wstawiamy do lodówki.
3. Herbatniki kruszymy za pomocą tłuczka lub drobno mielimy w blenderze. Do pokruszonych ciastek dodajemy kakao i mieszamy całość.
4. Masło wkładamy do garnka, zalewamy je śmietaną i podgrzewamy całość, delikatnie mieszając, do momentu, w którym otrzymamy jednolitą, gładką masę. Zawartość garnka przelewamy do pokruszonych ciastek wymieszanych z kakao i mieszamy, do połączenia się składników.
5. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę herbatnikowej warstwy wykładamy na spód formy. Na ciastka nakładamy połowę kremu. Następnie tworzymy kolejną, ciasteczkową warstwę, którą również pokrywamy kremem. Wyrównujemy. Całość wkładamy do lodówki.
6. Przygotowując polewę musimy podgrzać śmietanę. Następnie, wrzucamy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy i zostawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie ponownie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej polewy.
7. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Polewamy je przygotowaną i nieco przestudzoną polewą. Oblane polewą ciasto wkładamy do lodówki i trzymamy je w niej minimum dwie godziny (a najlepiej całą noc).