Ta ostatnia sprawdzi się na pewno jako oryginalna przekąska. Z dodatkiem dressingu czosnkowo-orzechowego stanie się hitem przyjęcia.
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Jeśli cukinia jest młoda, wystarczy ją umyć – nie trzeba jej obierać ze skórki ani usuwać nasion. Kroimy ją na małe, ale nie bardzo drobne kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie układamy cukinię tak, aby ułożona była w jednej warstwie (jeśli na patelni nie zmieści się całość, rozkładamy na kilka porcji). Smażymy na średniej wielkości ogniu, do uzyskania złotego koloru. Pilnujemy czasu smażenia, żeby nie doprowadzić do powstania papki z warzywa.
Gotową cukinię przekładamy do miski, w której będzie serwowana przekąska i odstawiamy na bok. Zajmujemy się przygotowaniem dressingu.
Najpierw drobno siekamy pietruszkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Orzechy włoskie rozgniatamy łyżką lub blenderem. Wszystkie składniki przekładamy do osobnej miseczki.
Doprawiamy solą do smaku i dodajemy kilka kropel oleju. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W ten sposób powstał nam dressing do sałatki. Następnie, gotowy sos przelewamy do cukinii i delikatnie mieszamy całość.