Nasiona lnu to właśnie siemię lniane. Z nasion tych wyciskany jest olej lniany. O jego wyjątkowych wartościach zdrowotnych decyduje zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o idealnych proporcjach. Wspierają one działanie mózgu.
Siemię lniane stanowi również bogate źródło witamin z grupy B, koniecznych w organizmie do prawidłowego metabolizmu węglowodanów, białek i tłuszczów. Witaminy z grupy B wpływają również na procesy regeneracyjne zachodzące w ciele, pomagają w odbudowie uszkodzonych komórek wątroby czy włókien mięśniowych.
Regularne spożywanie produktów zawierających siemię lniane pozwala również zmniejszać problemy ze strony układu pokarmowego. Z jednej strony napar z siemienia działa osłaniająco w chorobie wrzodowej czy wszelkich podrażnieniach błon śluzowych, z drugiej natomiast duża zawartość błonnika sprawia, że ma zbawienny wpływ na prawidłowa perystaltykę jelit, uwalnia od wzdęć, zaparć i refluksu żołądka.