Wszyscy znajomi pytają mnie o ten przepis. Tak dobrego schabu nie jedliście. Schab po bałkańsku.
Schab po bałkańsku to niezwykłe połączenie pomidorowo – paprykowego sosu z kawałkami mięsa. Jego smak kojarzy się z węgierskim leczo, jednak aromatyczną kiełbasę zastępuje tutaj delikatny i soczysty schab.
Potrawa ta jest daniem jednogarnkowym, które może być odgrzewane i podawane np. drugiego dnia po przygotowaniu. Najlepiej komponuje się z kaszą gryczaną, jęczmienną czy ryżem. Będzie doskonałym, sycącym i odżywczym daniem obiadowym. Poniżej przepis na tę wyjątkowo aromatyczną potrawę. Gwarantujemy, że smak naszego schabu po bałkańsku zapamiętasz na bardzo długo!
Składniki:
- 600 gramów schabu bez kości,
- 250 gramów pieczarek,
- 4 papryki (żółta, pomarańczowa, dwie czerwone),
- 2 średniej wielkości cebule,
- 2 puszki pomidorów bez skórki,
- 3 duże konserwowe lub kiszone ogórki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- szczypta pieprzu cayenne,
- sól, pieprz do smaku,
- olej,
- mąka pszenna.
Przygotowanie:
Przygotować warzywa i pieczarki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Pieczarki i ogórki konserwowe lub kiszone pokroić w plasterki.
Schab umyć, osuszyć i pokroić w plastry, a następnie w paski. Posypać słodką papryką w proszku i suszonym majerankiem. Dodać pieprz cayenne, pieprz czarny i sól. Tak przygotowanie kawałki mięsa otoczyć w mące pszennej.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć schab, aż do zarumienienia. Zdjąć z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym. Do tłuszczu, na którym smażyło się mięso, dodać odrobinę oleju. Rozgrzać i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i podsmażyć przez ok. 1 minutę.
Dodać pieczarki i dusić do czasu, kiedy połączą się z cebulą i czosnkiem po odparowaniu wody. Podsmażyć jeszcze przez chwilę. Do naczynia włożyć wcześniej przygotowane mięso oraz pokrojoną paprykę. Smażyć przez ok. 5 minut, aż do zmiękczenia papryki i podgrzania schabu.
Dodać pokrojone pomidory z puszki i ogórki. Danie należy dusić na małym ogniu pod przykryciem przez maksymalnie kwadrans. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i całość trzymać na ogniu jeszcze przez kilkanaście sekund, aż do odparowania nadmiaru wody. Dzięki temu sos zgęstnieje. W razie potrzeby całość doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.