Przepisy na pyszną przekąskę z jajek – hit każdej imprezy. Znikają ze stołu zawsze jako pierwsze.

To nieprawda, że na świątecznym stole muszą dominować wyszukane dania. Kuchnia świąteczna jest kuchnią prostą, ale za to efektowną i smaczną.

To propozycja idealna na wyjątkowe okazje, każdy- nawet mało doświadczony kucharz sobie z nią poradzi. Proste połączenie kilku świeżych składników zachwyci formą, ale także smakiem i finezją. Przepis na tę przekąskę wart jest zapamiętania.

Składniki:

  • 200 g plasterków szyki (może być konserwowa, ale nie musi, ważne by były to relatywnie duże plastry)
  • 1 ser śmietankowy
  • 20 gr marchwi po koreańsku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

W pierwszej kolejności należy ugotować jajka na twardo, następnie je ostudzić (najlepiej w chłodnej wodzie) i obrać. Do głębszej miski zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach- dobrze, jeżeli ser wcześniej poleżakował by kilkanaście minut w lodówce (łatwiej go zetrzeć). Marchewkę posiekać możliwie drobno i dodać do startego sera.

Ostudzone jajka należy zetrzeć do składników w misce (najlepiej na drobnej tarce) oraz dodać sól i pieprz (według smaku i uznania).

Całość finalnie kończymy dwoma łyżkami majonezu i dokładnie mieszamy. W ten sposób otrzymujemy farsz, który porcjami układamy na plastrach szynki i zawijamy w rulon. Cienko pokrojone plastry szynki gwarantują, że rulony łatwo się będą zwijały, oraz uchroni je przed ponownym odkształceniem.

W razie problemów można pomóc sobie wykałaczkami. Smacznego!