Są tak dobre, że można jeść przez cały tydzień. W kilka minut zrobisz te pyszne ciasteczka „Róże”.

Ciasteczka róże to pyszna przekąska, która idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalną okazją. Przepis jest prosty, a ciasteczka przygotujesz w nawet 20 minut! Koniecznie zapoznaj się z przepisem poniżej!

Składniki, które będą potrzebne dao przygotowania ciasteczek: 

  • mąka – 450 g
  • twarożek – 250 g
  • margaryna – 100 g
  • szklanka cukru – ok. 0,5 szklanki
  • soda – 0,25 łyżeczki
  • wanilia – 1 g (jeśli lubisz smak, możesz ją dodać, ale nie jest to konieczne)
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • żółtko jajka – 2 szt.

Sposób przygotowania: 

W głębokiej misce zmieszaj przygotowany wcześniej twarożek razem z roztopioną margaryną, cukrem, solą, żółtkami oraz opcjonalnie z wanilią.

Do powstałej masy przez sitko przesiej mąkę oraz sodę, a następnie wyrób ciasto do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.

Powstałe ciasto rozwałkuj do grubości ok. 2-3 mm. Z powstałego ciasta wytnij kółka (możesz użyć do tego szklanki) i ułóż je niedbale jedno na drugim – jedno ciastko powinno składać się z 3-4 kółek. Ułożone na sobie kółka zwiń delikatnie w rulonik.

Powstały rulonik przetnij na dwie równe części – w ten sposób otrzymasz dwa ciasteczka w kształcie różyczek. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej wykonane ciasteczka. Piecz je przez ok. 20-30 minut w temperaturze 160 stopni.

Dla efektu ciasteczka możesz posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą. Smacznego!