W głębokiej misce zmieszaj przygotowany wcześniej twarożek razem z roztopioną margaryną, cukrem, solą, żółtkami oraz opcjonalnie z wanilią.
Do powstałej masy przez sitko przesiej mąkę oraz sodę, a następnie wyrób ciasto do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
Powstałe ciasto rozwałkuj do grubości ok. 2-3 mm. Z powstałego ciasta wytnij kółka (możesz użyć do tego szklanki) i ułóż je niedbale jedno na drugim – jedno ciastko powinno składać się z 3-4 kółek. Ułożone na sobie kółka zwiń delikatnie w rulonik.
Powstały rulonik przetnij na dwie równe części – w ten sposób otrzymasz dwa ciasteczka w kształcie różyczek. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej wykonane ciasteczka. Piecz je przez ok. 20-30 minut w temperaturze 160 stopni.