Robię je prawie na każde przyjęcia. Super smak. Roladki z filetów kurczaka, jakich jeszcze nie jadłaś.

To danie jest równocześnie łatwe do zrobienia i bardzo widowiskowe. Można przygotować je bardzo szybko np. dla niespodziewanych gości i zaskoczyć wszystkich wyjątkową potrawą.

Na stole prezentuje się wspaniale i smakuje każdemu. Jak zrobić pyszne roladki?

Niezbędne składniki

  • 1 podwójna lub 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 50-70 g tartego sera (twardego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 marchewka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • olej roślinny
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie przystępujemy do przygotowania farszu. Marchewkę ścieramy na tarce, siekamy pietruszkę, czosnek przeciskamy przez praskę.

Wszystko mieszamy z tartym serem, dodajemy majonez i odrobinę soli. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowy farsz umieszczamy na filetach i zwijamy wszystko w rulon. Roladkę możemy zabezpieczyć wykałaczkami lub nicią.

Roladki najpierw smażymy na patelni na oleju roślinnym. Gdy uzyskamy złocisto-brązowy kolor, umieszczamy je w żaroodpornym naczyniu, delikatnie zanurzone w wodzie lub bulionie. Następnie pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Po kwadransie są gotowe i mogą trafić na stół. Roladki najlepiej podawać z surówką i ziemniakami. Mogą być serwowane na gorąco, lecz także jako zimna przekąska. Pasują na każdą okazję i smakują wszystkim. Podzielcie się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi.