Smak mile zaskoczył moich domowników. Pyszne roladki z kapusty pekińskiej idealne na obiad.

Składniki:

  • 1 sztuka kapusty pekińskiej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 200 g twardego sera,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 sztuki pomidora,
  • sól i czarny pieprz do smaku.

Liście kapusty należy oddzielić od łodygi, po czym należy usunąć z nich ich najtwardszą część. Pozostałą część liści należy rozbić delikatnie przy pomocy tłuczka do mięsa. Liście pozostawiamy na boku.

Sól, pieprz i jajka należy razem wymieszać. Do całości należy dodać mąkę, po czym wszystko ponownie mieszamy, aby powstała z tego gładka masa. W tak otrzymanym cieście należy po kolei zanurzać poszczególne liście kapusty, a następnie smażyć (1 minuta = 1 strona) liście kapusty na oleju słonecznikowym. Po usmażeniu liście należy umieścić na ręczniku papierowym, aby wchłonęły one nadmiar tłuszczu.

Przygotowanie nadzienia: z pokrojonych pomidorów należy usunąć nasiona. Resztę należy pociąć w kostkę. Ser należy zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie dodać do niego śmietanę razem z posiekanymi ziołami. Tak otrzymaną masę należy doprawić do smaku.

Na krawędzi każdego liścia należy ułożyć niewielką ilość nadzienia. Całość należy zawinąć w rulon, dbając o to, aby nadzienie nie wypłynęło po bokach. Tak przygotowane ruloniki można podawać na talerzu domownikom na obiad.

Zamiast takiego nadzienia, można przygotować jego dowolną wersję – nawet w wersji mięsnej. Wszystko zależy bowiem od osoby, która zajmie się gotowaniem takich roladek na obiad. Tak przygotowana kapusta pekińska jest wspaniałym urozmaiceniem wielu obiadów.