Uwielbiam ten smak. Świąteczna rolada z kurczaka bez pieczenia – prosto , szybko i smacznie.

Święta są okresem, w którym każda gospodyni domowa szuka ciekawych i zaskakujących przepisów kulinarnych. Najczęściej wybierane są w takich przypadkach rolady mięsne, które oprócz wyjątkowego smaku, pięknie prezentują się na świątecznych stołach.

Dziś przedstawimy Ci przepis na roladę, która nie musi być pieczona w piekarniku! To danie z pewnością zaoszczędzi Ci wiele czasu. Potrawa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a do jej przyrządzenia potrzeba wyłącznie łatwo dostępnych produktów.

Składniki:

  • 300 gramów ugotowanej piersi z kurczaka,
  • 6 dużych pieczarek,
  • 100 gramów miękkiego serka o smaku śmietankowym,
  • 4 łyżki ugotowanego groszku,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 0,5 szklanki ryżu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pęczek koperku,
  • ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

Ugotowany filet z kurczaka drobno posiekać i włożyć do miski. Dodać przyprawy, serek śmietankowy i zielony groszek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ryż ugotować na miękko i ostudzić.

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać obrane i posiekane pieczarki. Smażyć aż do odparowania soku z grzybów. Następnie dodać przyprawy i ryż. Wymieszać i całość odstawić do ostygnięcia. Zmielić blenderem na gładką masę.

Na arkuszu folii ułożyć równomiernie warstwę kurczaka zmieszanego z groszkiem (o grubości 1-1,5 cm), zostawiając na brzegach folii ok. 2 cm wolnej krawędzi. Następnie rozłożyć nadzienie grzybowe i posypać posiekanymi orzechami włoskimi oraz ziołami.

Tak przygotowane składniki rolady zwinąć i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie danie jest gotowe do spożycia. Podawać z żurawiną, posiekanymi ziołami i ulubionymi przyprawami.

Ta prosta i szybka w przygotowaniu rolada nie wymaga pieczenia, dzięki czemu zaoszczędzi wiele czasu podczas przygotowań do świąt. Zarówno smak, jak i piękny wygląd tego dania sprawią, że będzie ono ulubionym daniem gości przy świątecznym stole.

Pamiętaj, że możesz również zmienić składniki farszu wedle swoich preferencji smakowych (np. groszek wymień na szpinak). Smacznego!