Uwielbiam ten smak. Świąteczna rolada z kurczaka bez pieczenia – prosto , szybko i smacznie.
Święta są okresem, w którym każda gospodyni domowa szuka ciekawych i zaskakujących przepisów kulinarnych. Najczęściej wybierane są w takich przypadkach rolady mięsne, które oprócz wyjątkowego smaku, pięknie prezentują się na świątecznych stołach.
Dziś przedstawimy Ci przepis na roladę, która nie musi być pieczona w piekarniku! To danie z pewnością zaoszczędzi Ci wiele czasu. Potrawa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a do jej przyrządzenia potrzeba wyłącznie łatwo dostępnych produktów.
Składniki:
- 300 gramów ugotowanej piersi z kurczaka,
- 6 dużych pieczarek,
- 100 gramów miękkiego serka o smaku śmietankowym,
- 4 łyżki ugotowanego groszku,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 0,5 szklanki ryżu,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz do smaku,
- pęczek koperku,
- ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
Ugotowany filet z kurczaka drobno posiekać i włożyć do miski. Dodać przyprawy, serek śmietankowy i zielony groszek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ryż ugotować na miękko i ostudzić.
Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać obrane i posiekane pieczarki. Smażyć aż do odparowania soku z grzybów. Następnie dodać przyprawy i ryż. Wymieszać i całość odstawić do ostygnięcia. Zmielić blenderem na gładką masę.
Na arkuszu folii ułożyć równomiernie warstwę kurczaka zmieszanego z groszkiem (o grubości 1-1,5 cm), zostawiając na brzegach folii ok. 2 cm wolnej krawędzi. Następnie rozłożyć nadzienie grzybowe i posypać posiekanymi orzechami włoskimi oraz ziołami.
Tak przygotowane składniki rolady zwinąć i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie danie jest gotowe do spożycia. Podawać z żurawiną, posiekanymi ziołami i ulubionymi przyprawami.
Ta prosta i szybka w przygotowaniu rolada nie wymaga pieczenia, dzięki czemu zaoszczędzi wiele czasu podczas przygotowań do świąt. Zarówno smak, jak i piękny wygląd tego dania sprawią, że będzie ono ulubionym daniem gości przy świątecznym stole.