To jest to przepis dla Ciebie, łatwy, prosty i przyjemny. A najlepszy jest finał, gdy w zimowe wieczory możesz cieszyć się delikatnym smakiem lata, ukrytym w przyrządzonej przed siebie cukinii.
W sklepie wybierając warzywa zwróć uwagę, żeby były to młode cukinie. Umyj je dokładnie, ponieważ kroić na półksiężyce będziesz je wraz ze skórką. Z deski do krojenia przełóż wszystko do głębokiej miski, a następnie dodaj rozdrobniony przez maszynkę czosnek, sól, pieprz, cukier, olej i ocet.
Posiekaj bardzo drobno koperek i pietruszkę, dodaj to wszystko do cukinii i dokładnie wymieszaj. Papryczkę chili pokrój w cienkie plasterki i dodaj ją do miski. Składniki wymieszaj jeszcze raz bardzo delikatnie i odstaw na 3 godziny.
Po upływie trzech godzin zacznij przekładać cukinie do słoików, zalej ją powstałym sokiem. Jeśli okaże się, że jest go zbyt mało dopełnij słoiki wodą. Następnie sterylizuj je przez dokładnie 8 minut, po czym je mocno zakręć. Następnym krokiem będzie odwrócenie ich do góry dnem i owinięcie w jakąś szmatkę lub koc.